Îți dorești o mansardă și îți place spațiul nonconformist creat de planurile înclinate? Îți este teamă că în mansarda ta este prea cald sau prea frig? Îți este teamă de infiltrații? Citește sfaturile noastre de mai jos, contactează-ne și te vom ajuta, pentru că suntem expertul tău personal în soluții pentru mansardă. Mult succes în realizarea proiectului tău!

1. Panta acoperișului
Primul pas pentru alegerea ferestrei de mansardă VELUX este verificarea pantei acoperișului, adică înclinația pe care o are șarpanta ta. Aceasta trebuie să aibă între 15-90 de grade, în funcție de modelul de fereastră ales.
Consultă datele din proiect și apoi verifică panta acoperișului tău folosind aplicația gratuită VELUX – Roof Pitch Indicator disponibilă în sistemul iOS al telefonului tău mobil, sau folosește un instrument de măsurare a pantei . În cazul în care panta este mai mică decât cea recomandată și nu poți modifica structura acoperișului, solicită ajutorul unui Montantor Partener VELUX pe velux.ro. Montarea unei ferestre pe o pantă mai mică decât cea recomandată de VELUX crește riscul apariției infiltrațiilor și poate deteriora, în timp, structura de lemn a ferestrei. Una dintre condițiile pentru acoperirea garanției ferestrei tale este respectarea pantei de montaj recomandate!

2. Reglajele
Reglajele sunt acele ajustări făcute în timpul montajului ferestrei de mansardă VELUX, astfel încât aceasta să fie corect poziționată în planul acoperișului.
1. Verifică vizual cu fereastra închisă: pe fiecare laterală a ferestrei, distanța dintre toc și cercevea trebuie să fie aceeași – atât sus, cât și jos. 2. Verifică vizual cu fereastra parțial deshisă: asigură-te că fanta de lumină formată între toc și cercevea la partea de sus este egală pe întreaga lățime a ferestrei. Un reglaj corect va asigura o bună funcționalitate a ferestrei în timp. După finalizarea montajului, orice reglaj suplimentar necesită demontarea și remontarea ferestrelor. În cazul unui reglaj incorect, în timp apare uzura ferestrei, iar sticla se poate sparge din cauza tensiunilor create între cercevea și toc. Prin spațiile inegale dintre toc și cercevea, pot apărea infiltrații și curenți de aer. Una dintre condițiile pentru acoperirea garanției ferestrei tale este efectuarea corectă a reglajelor!

3. Termoizolarea
Termoizolarea este protecția cu un material termoizolant aplicat pe exteriorul tocului ferestrei, de jur împrejurul acesteia. Are rolul de a reduce pierderile de căldură și previne apariția condensului şi a mucegaiului.
Pentru o termoizolare corectă, asigură-te că specialistul care realizează finisajele interioare termoizolează golurile dintre căpriori şi tocul ferestrei cu material termoizolant. Odată realizat finisajul, verificarea termoizolației devine mai dificilă și presupune înlocuirea finisajului de gips-carton. Folosește kitul termo-hidroizolator BDX original VELUX pentru maxim de confort (vezi velux.ro). Acesta are un cadru izolator care se potrivește perfect pe dimensiunile ferestrei, ușurează montajul și asigură confortul termic garantat. Lipsa unei protecții termice în jurul ferestrei duce la pierderea căldurii, apariția condensului și, implicit, a mucegaiului. Una dintre condițiile pentru acoperirea garanției ferestrei tale este efectuarea corectă a termoizolației!

3. Hidroizolarea exterioară
Hidroizolaţia exterioară este protecţia împotriva infiltrării apei provenite din precipitații sau vapori, care trebuie făcută în jurul ferestrei, pe exterior.
Asigură-te că hidroizolarea ferestrei tale se face conform ghidului de montaj VELUX, cu produse de tipul foliei anticondens, care protejează structura acoperișului de umiditate, și a jgheabului de drenare a apei, care conduce apa departe de fereastră . Odată finalizat montajul, verificarea foliei devine mai dificilă și presupune înlăturarea învelitorii și a ramei de etanșare. Folosește kitul termo-hidroizolator BDX sau folia hidroizolatoare BFX (vezi velux.ro). Dacă nu ai achiziționat aceste produse originale VELUX, montatorul trebuie să croiască protecția în jurul ferestrei (conform instrucțiunilor din ghidul de montaj), din folia hidroizolatoare pentru învelitoare. În acest caz, specialistul tău trebuie să confecționeze pe șantier și jgheabul de drenare a apei, iar calitatea acestei hidroizolații va depinde de gradul de pregătire a montatorului. Lipsa foliei din jurul ferestrelor permite condensului format pe învelitoare să se infiltreze, deteriorând în timp structura acoperișului și provocând pagube finisajului interior. Una dintre condițiile pentru acoperirea garanției ferestrei tale este efectuarea corectă a hidroizolației exterioare!

4. Hidroizolarea interioară
Hidroizolația interioară este protecția cu folie barieră de vapori care se realizează de jur împrejurul ferestrei, la interior. Rolul ei este de a izola complet termoizolația și a o proteja de vaporii de apă din încăpere, care i-ar anula proprietățile izolatoare.
După montarea termoizolației acoperișului, asigură-te că specialistul tău în finisaje interioare a protejat-o cu folie barieră de vapori pe întreaga suprafață. Folia barieră de vapori se poate verifica doar înaintea începerii montării plăcilor de gipscarton. Este foarte important ca montajul foliei barieră de vapori să fie făcut corect, pe toată suprafața interioară a acoperișului, nu doar în jurul ferestrei. Folosește folia barieră de vapori originală BBX pentru o izolare eficientă și ușor de realizat în jurul ferestrei VELUX și asigură-te că suprapunerea acesteia cu folia de vapori din restul încăperii este etanșă. Lipsa foliei barieră de vapori va duce la pierderi de căldură din cauza îmbibării termoizolației cu apă. Termoizolația își va pierde proprietățile și va apărea disconfortul termic. În timp, căpriorii vor fi deteriorați din cauza condensului apărut în structura acoperișului. Una dintre condițiile pentru acoperirea garanției ferestrei tale este efectuarea corectă a hidroizolației interioare!

5. Finisajul interior
Finisajul interior implică și placarea cu gips-carton a lateralelor ferestrei, astfel încât să permită unei cantități cât mai mari de lumină să pătrundă în încăpere.

Finisajul ideal este cât mai evazat. El ar trebui să fie perpendicular pe podea, în partea de jos şi paralel cu podeaua, în partea de sus. Verifică vizual sau folosind o nivelă. Amplasarea unei surse de căldură sub fereastră formează o perdea de aer cald care va ține în permanență fereastra uscată, diminuând posibilitatea apariției condensului. Un finisaj incorect, tip cutie, reduce mult cantitatea de lumină care pătrunde în încăpere și poate facilita apariția condensului.

Recomandări generale

1. Contactează un specialist Partener VELUX pe velux.ro! De multe ori, montatorul Partener VELUX ajunge la lucrare în faza de montaj și întâmpină dificultăți: panta nu este cea potrivită, rama de etanșare a ferestrei achiziționată deja nu corespunde tipului de învelitoare, golul nu este corect efectuat pentru dimensiunea de fereastră aleasă. Toate acestea pot fi prevenite dacă iei legătura, încă de la începutul proiectului, cu un montator Partener VELUX care îți poate oferi consultanță, îți poate înlesni procesul de achiziție și, mai apoi, montajul corect al ferestrelor. Un lucru extrem de important este că poți beneficia de garanția pentru montaj de până la 5 ani, pe care aceștia o oferă.

2. Amplasarea ferestrei Îți recomandăm amplasarea ferestrei de mansardă, astfel încât să poți vedea împrejurimile și să te bucuri de priveliște. Înălțimea optimă de montaj a unei ferestre de mansardă este cu un parapet de 90 cm față de podea.
3. Aerisirea încăperii Ventilarea controlată zilnică este foarte importantă pentru crearea unui climat interior sănătos. Pe timpul iernii, nu aerisi încăperea cu clapeta de ven – tilare permanent deschisă! Pentru o bună ventilație, îți recomandăm aerisirea încăperii de două ori pe zi, timp de 5-10 minute, cu fereastra larg deschisă.

4. Între ţinerea ferestrelor de lemn Pentru a întreține aspectul lemnului și a-i prelungi durata de viață, lăcuiește-l periodic cu un lac pe bază de apă. Apelează la Montatorii Parteneri VELUX pentru un contract de mentenan ţă la produsele VELUX achizi ţionate și vei avea parte de un serviciu de calitate.

5. Gama completă de produse VELUX Dacă îți dorești confort, siguranță și liniște, folosește sistemul complet de produse de montaj și accesorii decorative și parasolare VELUX.